Home |  Sitemap |  ContactWenst u een persoonlijk reisadvies van Zuid-Europa Reizen?


Bel ons:
088-01 01 100
lokaal tarief

Algemene informatie Azoren


Een ecologisch waardevolle en onbedorven bestemming. Zo kunnen de negen vulkanische eilanden van de Azoren worden getypeerd. Deze archipel, die uit negen eilandjes bestaat, bezit naast een buitengewoon gevarieerde flora en fauna ontelbare meertjes, minerale bronnen en zelfs geisers. Langs de weg zijn enorm veel bloemen te zien. Niet in kleine perkjes, maar ook in kilometerslange stroken langs de weg en in de velden. De vulkanische grond is zo vruchtbaar, dat alles in een razend tempo uit de grond schiet. Hoogtepunten zijn hier onder meer de stad Angra do Heroismo (onder Unesco bescherming) op het eiland Terceira en het ‘whalewatching’ bij Pico.

De eilanden liggen in drie groepen bij elkaar: de oostelijke (Sao Miguel en Santa Maria), de centrale (Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico en Faial) en de westelijke (Corvo en Flores). 

Sao Miguel
Oppervlakte: 760 km2
Aantal inwoners: 140.000

De mooie lagunes van dit eiland trekken meteen de aandacht. 
Er zijn er drie, maar vooral het Sete Cidades heeft een adembenemende schoonheid. Het Vale das Fumas, een tuin op de bodem van een weidse krater waar warmwaterriviertjes stromen, is ook het bezoeken waard. 
De stad PonAzorenta Delgada is het toeristische hart van Sao Miguel, waar musea en monumenten, hotels en restaurants te vinden zijn.

Santa Maria
Oppervlakte: 97 km2
Aantal inwoners: 5500

De mooiste stranden van de Azoren vindt u op Santa Maria. De golven zijn perfect om te surfen, men kan hier uitstekend zeilen en duiken en ook de sportvisser kan zich hier helemaal uitleven. Kerken, kloosters en forten zijn te vinden in de plaatsjes Vila do Porto, Anjos en Sao Pedro. In de Nossa Senhora dos Anjos-kapel schijnt de bemanning van het schip van Columbus nog te hebben gebeden. 


Graciosa

Oppervlakte: 62 km2
Aantal inwoners: 4600

Op Graciosa vindt u vooral rust en eenvoud. Het eiland leent zich uitstekend voor een mooie wandeling door de bergen en vele wijngaarden. De Furna do Enxofre, een uitgedoofde vulkaan met een mysterieuze onderaardse lagune, trekt veel aandacht. GraciosaDe stad Santa Cruz neemt u tweehonderd jaar mee terug in de tijd met de gezellige straatjes met herenhuizen. In de kerk hangen 15de eeuwse schilderijen. Dit zijn waardevolle werken van de Portugese schilderkunst. De rode en witte wijnen van Graciosa zijn ook zeer de moeite waard en passen goed bij de lokale vleesschotels.

Terceira
Oppervlakte: 382 km2
Aantal inwoners: 58.000

Voor de cultuurliefhebber is het eiland Terceira een schot in de roos. Zo is er de 16de eeuwse stad Angra do Heroismo, die tot werelderfgoed is uitgeroepen. De bijzondere architectuur van de kerken, paleizen en musea is het bekijken zeker waard. 
Ook het stadje Praia da Vitoria heeft een historisch centrum met de gotische kerk van Sint Sebastiaan en verschillende andere kerken en kapellen. Terceira heeft daarnaast uitgestrekte, groene landschappen, waar u goed kunt wandelen en golfen. Van mei tot september staat het eiland in het teken van diverse festivals. Zo zijn er de feesten van de Heilige Geest en de Feesten van Sint Jan.

Pico
Oppervlakte: 447 km2
Aantal inwoners: 15.000

De natuur van Pico is adembenemend. De kleine haventjes met schommelende, gekleurde bootjes, de met zwarte lavablokken gebouwde huizen, de schitterende bloemenvelden en de vulkaan maken Pico bijzonder om te zien. Wanneer u de ‘wonderroutes’ langs de kust volgt, dwars door de wijngaarden, de hoogvlakte met zijn kleine lagunes en lavavelden, kunt u op een speciale manier kennismaken met het eiland. Dit eiland is de beste plek om walvissen, potvissen en dolfijnen te spotten. 
dolfijnen
Faial
Oppervlakte: 173 km2
Aantal inwoners: 15.000

Het eiland Faial is bij uitstek een locatie voor sportvissen. De jachthaven van Horta is de vertrekhaven van de boten voor ‘big game fishing’. De zee rond het eiland zit vol met blauwe en witte merlijnen en tonijn. Maar ook het vasteland is erg mooi met het natuurreservaat van Caldeira, met haar moskleurige krater, de grotten en warmwaterbronnen van Costa da Feteira en de belvédère van de Monte Da Guia. 


Sao Jorge

Oppervlakte: 246 km2
Aantal inwoners: 9500

Het hoogste punt van het eiland is Pico da Esperanca (1.053 meter). Het belangrijkste dorpje is Velas met de vissershaven. Hier staan ook weer mooie herenhuizen, de 17de eeuwse S. Jorge-kerk, de Nossa Senhora da Conceiçao-kerk en het gemeentehuis (Azoreaanse barok). In het landschap van Sao Jorge ziet u af en toe kleine fabriekjes staan. Hier maken de inwoners de heerlijke kaas, waar het eiland bekend om staat.

Flores
Oppervlakte: 143 km2
Aantal inwoners: 4000

Ook het eiland Flores kenmerkt zich door de verpletterende natuur. Bergtoppen, watervallen, groene vulkaankraters en de zeven, met kleurijke bloemen omringde, lagunes laten u van de ene verbazing in de andere vallen. De plaatsjes Santa Cruz en Lajes spreken ook tot de verbeelding, net als de schilderachtige dorpjes Fajazinha en Fazenda das Lajes.

Activiteiten
Vissen op grote vissen (o.a. haai en tonijn), duiken, zeilen en windsurfen zijn op de Azoren populaire watersporten. De archipel telt voorts twee golfbanen. Eén op Terceira en één op St. Miguel. Paardrijden en tennissen behoren eveneens tot de opties. Bergbeklimmers kunnen de uitdaging van de 2351 meter hoge vulkaantop van Pico prima aangaan. rotsen
Goede wegen en paden door het prachtige landschap bieden volop wandelmogelijkheden. Vooral voor mountainbikers zijn de heuvelachtige Azoren een aantrekkelijke bestemming. Bijzonder is de mogelijkheid om van juni t/m september potvissen, walvissen en dolfijnen te observeren. Op ondermeer Sao Miguel zijn meerdere mogelijkheden voor duikers.

Island Hopping
Door de grote onderlinge verscheidenheid is island hopping een aantrekkelijk vakantie-alternatief op de Azoren. De verbindingen tussen de eilanden worden zowel per boot als per vliegtuig onderhouden.

Facts Azoren
Ontdekt door de Portugezen in 1427
Aantal eilanden: 9
Hoofdeiland: São Miguel
Oppervlakte: 2333 km2
Aantal inwoners: ca. 240.000
Hoogste vulkaan: Pico Alto met 2351 meter
Gemiddelde temperatuur: 14-25 Celcius
Gemiddelde temperatuur zeewater: 16-22 Celcius
Vliegtijd tussen de eilanden: ca. 35 minuten

Tips Azoren

Op Terceira
Quinta do Martelo: boerderij –ten westen van de stad Angra do Heroismo – waar het traditionele leven van Terceira in beeld wordt gebracht. Wandel eens door de tuin van de boerderij waar tijm, peterselie en venkel rijkelijk aanwezig zijn of steek je licht op in de pottenbakkerij. U kunt hier ook traditionele gerechten nuttigen of genieten van folklore.
Angra do Heroismo: deze stad is een pronkstuk van de werelderfgoedlijst van Unesco. Huizen hier hebben de tinten blauw, geel en zalm en de straten tonen de ook voor Portugal typerende mozaïekachtige betegeling.

Op Faial
Als u van whale watchen houdt dan moet u naar Faial gaan. Zelfs als de zee eigenlijk ‘too rough’ is om ver uit de kust te gaan, dan kan hier altijd nog worden uitgeweken naar de wateren vlak voor de kust van Pico waar daadwerkelijk de kans groot is dat u enorme potvissen te zien krijgt. En daarnaast ook talloze dolfijnen en soms zelfs een schildpad.

Op São Miguel
Ponta da Ferraria: hot pool in zee boven een vulkaan, waar u bij hoog water in 35-40 graden kunt zwemmen. Bij laag water is het geen aanrader, want met een temperatuur van 80 graden nadert u dan natuurlijk het ‘iets minder aangename’ kookpunt. Sete Cidades: één blauw en één groen meer naast elkaar. Toch wel even de moeite waard om te checken hoe dat nu precies zit....met die tranen van blauwogige prinses en groenogige herder, die hun liefde verboden zagen worden. Zoals de legende verhaalt.
Gorreana Tea Factory: theeplantages van Gorreana waar de reiziger alles te weten kan komen over de productie van thee. Proeven kan natuurlijk ook.
Lagoa do Fogo: een heel puur meer centraal op het eiland. Als u dan vervolgens doorrijdt naar boven komt u u op een hoog punt op het eiland, waar u rechts de noordkant van São Miguel overziet en links het zuiden. 

Afstanden tussen de eilanden
In Kilometers            
Santa Maria
             
57
Sao Miguel
             
145 90
Terceira
           
191 142 48
Graciosa
         
184 132 48 38
Sao Jorge
       
180 140 52 42 9
Pico
       
190 152 65 45 18 12
Pico
     
195 154 70 46 20 16 4
Faial
   
327 279 190 150 144 144 135 138
Flores
 
336 283 192 150 149 149 140 144 13
Corvo


Madeira
Naast de Azoren mag eigenlijk een vakantie aan het zonnige bloemeneiland Madeira niet ontbreken! 
Madeira
‘Bloemeneiland’, ‘drijvende tuin’, ‘eiland van de eeuwige lente’. Koosnaampjes voor Madeira, het Portugese eiland op korte afstand van de Canarische Eilanden. Het dankt de bijnamen aan het milde klimaat en de weelderige, subtropische plantengroei. Madeira heeft een vulkanische oorsprong, waardoor het binnenland wordt gekenmerkt door vulkanische toppen die steil aflopen naar de kust. Deze kust bestaat voornamelijk uit steile kliffen, zoals de 580 meter hoge Cabo Girao (de op één na hoogste zeeklif van Europa) waar men vanaf een duizelingwekkende hoogte over zee kan uitkijken. Aan variatie in het landschap is geen gebrek: van rotspartijen, watervallen en met woud bedekte bergen in het westen tot geterrasseerde akkertjes, boomgaarden en groene rivierdalen in het midden en oosten van het eiland. De zuidkust is een lang lint van wijngaarden en bananenplantages en steile landweggetjes verbinden de pittoreske vissersdorpjes met elkaar. De helft van het eiland maakt deel uit van het Nationaal Park. 
Madeira
Madeira is een mekka voor wandelaars, die er ontelbare uitgestippelde paden vinden langs de uitgekiende irrigatiekanalen (levada’s). Onbedorven en rijk aan natuur is Madeira het hele jaar door bij voorbaat in trek bij natuurliefhebbers en rustzoekers. Funchal is the place to be voor restaurantjes, bars en disco’s. Een historische stad met moderne uitgaansmogelijkheden. Madeira kent helaas nauwelijks zandstranden. Daarvoor kan men echter wel terecht op het kleine zustereilandje Porto Santo met het 9 kilometer lange gouden strand ‘Praia do Porto Santo’. Bereikbaar per boot of vliegtuig vanuit de hoofdstad Funchal op Madeira. Tot de Madeira archipel behoren ook de eilandgroepen Ilhas Selvagens en Ilhas Desertas, waar veel zeevogels nestelen. 

Lees hier meer informatie over het eiland Madeira

En bekijk ook onze prachtige en indrukwekkende reizen naar Madeira:

Zuid-Europa Reizen

Individueel maar toch verzorgd
De WRC Reizen Groep heeft een eigen(wijze) visie: een origineel, individueel, verzorgd aanbod van reizen tegen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Bekijk ook onze andere vakantiesites: 


Wereldwijde aanbod individuele reizen op maat. Avontuurlijke camperreizen, originele rondreizen met een huurauto en reizen met alleen een vlucht en een luxe hotel. 


Gespecialiseerd in cruises. Iedere cruise kan gecombineerd worden met een passend landarrangement.

Volg ons op...


... en blijf op de hoogte van het laatste reisaanbod en de ontwikkelingen op onze site!